Emotiile – dusmanii nostri?

Emotiile – dusmanii nostri?
Emotiile – dusmanii nostri?
User Rating: 5 (2 votes)

Suntem oameni si nimic din ce e omenesc nu ne este strain… Asadar, nici emotiile. Si este firesc sa fie asa. Ce ne facem insa cand aceste emotii ne controleaza ele pe noi si nu invers? Si poate ca totul nu ar fi atat de grav, daca ar fi vorba doar de noi insine si… atat. Insa atunci cand devenim parinti si emotiile continua sa ne stapaneasca in voie, situatia se schimba radical.

Relatia parinte-copil este una absolut minunata (si numai cine are norocul s-o traiasca la persoana I poate intelege in profunzime sensul ei), insa, in acelasi timp, dificila. Pentru ambele parti. Cumva, la suprafata, copil si parinte par ca se afla in continuu conflict, pe pozitii de forta opuse. Majoritatea lucrurilor care ii plac copilului si pe care el este dispus sa le incerce nu sunt deloc pe placul parintelui. Desigur ca datoria acestuia din urma este sa-si educe in primul rand copilul si abia apoi sa-i fie prieten, insa modul in care face aceasta educatie este vital, caci el trebuie sa inglobeze iubire, intelegere, empatie. Si daca parintele nu este capabil sa-si controleze propriile emotii, oare cum va fi  capabil el sa-si duca la bun sfarsit aceasta misiune? Cum va putea el sa ramana, in primul rand, calm in fata celei mai mici nazdravanii, a primei ocazii cand copilul „nu asculta” sau atunci cand, intentionat (de dragul de a se juca, pentru ca, trebuie sa ne aducem aminte, pentru copil totul este o joaca) acesta, in mod repetat, face fix pe dos decat stie ca trebuie? Cum va sti parintele sa-si controleze supararea, mania, in asemenea situatii (si nu mai zic de altele mai grave)? Cum va sti el sa nu-si arate tristetea, durerea, nefericirea fata de copilul sau atunci cand aceste manifestari nu sunt necesare sau cand ele il pot influenta negativ? Cum va putea el sa-i invete pe copii sa-si recunoasca si sa-si gestioneze propriile emotii daca el insusi nu e capabil de asta? Cel putin in prima parte a vietii, cei mici sunt foarte influentati de comporatmentul parintilor, de starile acestora, de modul in care ei le vorbesc, copiind totul, fara discernamant.

De aceea si din multe alte motive pe care le veti putea descoperi in cadrul conferintelor organizate de „Totul despre mame” si sustinute de dr. in psihologie LAURA MARKHAM, la RIN GRAND, Bucuresti, pe 13 mai 2017, ca parinti avem datoria morala fata de copiii nostri sa invatam mai intai noi insine cum sa ne controlam si stapanim emotiile si abia pe urma sa ii educam pe ei.

ASM_20151114_1283

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*