Zece lucruri importante pe care trebuie sa le faci impreuna cu copiii tai inainte ca acestia sa devina adolescenti

Zece lucruri importante pe care trebuie sa le faci impreuna cu copiii tai inainte ca acestia sa devina adolescenti
Zece lucruri importante pe care trebuie sa le faci impreuna cu copiii tai inainte ca acestia sa devina adolescenti
User Rating: 5 (2 votes)

Adolescenta este pentru multi parinti un fel de bau-bau care asteapta dupa colt. De aceea, poate ca ne-ar prinde bine (cel putin, noua, ca mame) sa ne „pregatim” pentru aceasta perioada plina de schimbari si de provocari din viata copiilor nostri. Si nu zic asta pentru ca as fi uitat cum e sa fii adolescent, ci, dimpotriva, tocmai pentru ca tin prea bine minte acea perioada. Iar acum, din perspectiva de parinte, lucrurile se vad cu totul diferit. Altfel spus, eu, daca as fi fost parintele meu – adolescenta fiind – cu siguranta as fi avut de furca cu mine insami. Si in acest moment, cred ca ne-ar prinde bine tuturor sa rememoram motivele principale pentru care eram mai mereu in dezacord cu parintii nostri.

Asadar, haideti sa vedem ce ne propune Zaida Libertini sa facem impreuna cu copiii nostri, pana ca acestia sa devina adolescenti, astfel incat sa construim o relatie cat mai puternica cu ei, relatie care sa reziste tuturor cutremurelor inerente ce vor urma.

Cand copiii sunt inca mici, tind sa ne acapareze tot timpul – doar nu sunt singura mama care de-abia reusea sa intre in baie singura (si nu mereu!). Absolut tot ce fac este in stransa relatie cu mama. Poate de aceea si nevoia noastra de a „respira” este atat de mare. Insa tot luptand pentru momente de liniste si putina libertate, fara sa ne dam seama, ne trezim deodata ca… nimeni nu ne mai solicita atat de mult atentia sau poate chiar deloc. Si asta pentru ca, intre timp, pe nesimtite, copiii nostri au crescut si se apropie cu pas iute de adolescenta. Ei, si cum spuneam, parca niciodata nu suntem pregatite sa facem fata acestei perioade (bine, senzatia asta am avut-o si inainte sa nastem, e adevarat). Insa acum lucrurile sunt o idee mai complexe.

Adolescenta nu presupune numai inerentele schimbari fizice si complicatele modificari hormonale, ci si schimbari psihice majore. Iar toate acestea, impreuna, le afecteaza comportamentul copiilor. Acum – parca pentru a compensa – ce ironie, nu? – dependenta absoluta din copilarie fata de parinti, adolescentii simt nevoia de cat mai multa libertate pentru a-si dezvolta propria identitate, parintii parand ca le stau mereu in cale. Neintelegerile si mult fluturalele „diferente dintre generatii” sunt la ordinea zilei. Insa nu e obligatoriu sa fie mereu asa. Parintii au o misiune delicata in aceasta perioada. Trebuie sa le acorde spatiul de care adolescentii au nevoie, dar sa ramana mereu acolo, prezenti, ca punct de sprijin si ajutor neconditionat. Este adevarat ca, din aceasta perspectiva, incepem sa ducem dorul acelui timp in care mersul la baie de una singura era o mica victorie.

nu trai doar pt copii

Asadar, ce sa facem cu copiii nostri pana ca acestia sa intre in urmatoarea etapa a dezvoltarii lor?

1. Sa-i inregistram/filmam. Astfel, amintirile cu ei se vor pastra nealterate. In plus, le putem oferi si lor privilegiul de a se cunoaste inca din momentele unde propriile amintiri nu ajung.

2. Sa-i ascultam si chiar sa notam ce ne spun. Vor trece foarte repede de varsta in care pun numeroase intrebari (stiti voi, eternul „de ce?”) si, in acelasi timp, ofera explicatii uimitoare, amuzante sau inedite asupra lumii. Sa-i ascultam cu seriozitate, sa le raspundem la fel (pentru ei totul e serios) si sa ne notam aceste perle. Cu siguranta, nu le vom putea memora pe toate si, mai tarziu, le vom duce dorul (si fac aici o paranteza, caci in acest scop, in curand, v-am pregatit… ceva!).

3. Sa repetam afirmatiile pozitive. Modul in care le vorbim copiilor nostri, inca de mici, va deveni vocea subconstientului lor. De aceea este atat de important sa repetam afirmatii pozitive. Acestea vor modela modul lor de a gandi si de a intelege lumea.

4. Sa ne bucuram de surplusul de atentie pe care il primim. Cum spuneam, curand se va estompa considerabil. Si chiar daca acum nu avem timp mai deloc pentru prietene, hobbyuri si altele, in curand, isi vor relua locul in viata noastra, asa ca acum este momentul sa ne bucuram din suflet de acesti primi epuizanti ani pe care copiii nostri ni-i ofera.

5. Sa pastram scrisorile si desenele lor. Acum poate avem multe si suntem obisnuite cu ele. Nu trebuie sa le aruncam! In curand le vom aprecia ca pe niste adevarate comori. In plus, si pe ei ii va emotiona sa inteleaga cat de profunda este relatia noastra inca de atunci, cand nu se sfiau sa ne spuna in gura mare, toata ziua, cat de mult ne iubesc.

6. Sa le aratam interes. Cum spuneam, pentru ei lucrurile sunt serioase (chiar daca noua ni se par infantile si amuzante). Conteaza sa le aratam interes si sa-i luam in serios. Sa vada ca parintii lor ii respecta ca pe oricare alta persoana (caci si ei sunt persoane, chiar daca mai mici) ii ajuta sa dezvolte o solida incredere si respect fata de ei insisi, pe de o parte, si, pe de alta, ii va invata sa ii respecte, la randul lor, pe toti ceilalti, indiferent ca sunt mai mici sau mai slabi decat ei. De asemenea, in adolescenta vor sti ca intotdeauna parintii lor sunt acolo, pentru ei si se vor simti in largul lor sa isi deschida inima.

7. Sa organizam activitati impreuna. Mici ritualuri, un obicei de a face anumite lucruri impreuna. Copiii se simt „onorati” de prezenta si atentia parintilor in activitatile lor, iar asta ii va incuraja sa se responsabilizeze, dar si sa inteleaga cat sunt de importanti pentru acestia.

8. Sa ne spunem mereu parerea. Copiii au nevoie de opinia parintilor. Cu cat sunt mai mici, cu atat o cer mai des. Iar pentru ei asta este foarte important.

9. Sa-i invatam sa iubeasca natura. Aceasta conexiune cu natura ii va ajuta sa prefere sportul si ocupatiile sanatoase, in aer liber, sedentarismului. In plus, nu trebuie sa ignoram efectul linistitor pe care orice incursiune in natura il are asupra psihicului nostru.

10. Sa-i indrumam sa-si descopere o pasiune si sa-i incurajam in aceasta directie. Nu numai ca o pasiune poate umple in mod sanatos si constructiv timpul liber, dar asta ii poate ajuta sa depaseasca mai usor diferite obstacole si greutati, le va echilibra psihicul si le va completa personalitatea. In plus, dintr-o astfel de pasiune se poate naste, in viitor, o profesie sau o cariera.

Desigur, acestea sunt numai zece lucruri pe care le putem facem cu si pentru copiii nostri, insa lista ramane deschisa si fiecare dintre voi este invitat sa o completeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*