Un botez, doua botezuri, trei…

Un botez, doua botezuri, trei…
Un botez, doua botezuri, trei…
User Rating: 4.9 (2 votes)

Mi-am adus aminte zilele astea de botezul ghidusilor. Au fost trei momente similare ca intensitate si emotie, dar foarte diferite ca manifestare, de la un eveniment la altul cu un grad in plus de dificultate.

Pe Alex l-am botezat langa Madrid, in biserica ortodoxa romaneasca dintr-o localitate invecinata cu cea unde locuiam noi. Au venit o gramada de prieteni, iar slujba tinuta in limba romana, prin prisma statutului nostru de imigranti, ne-a tulburat destul de mult. Mai ales pe nas. Imbracat in costum, serios, tremura discret cu finul in brate. Rauri fine, dar hotarate de transpiratie ii izvorau de la tample si-si urmau cursul capricios pana sub gulerul camasii. De frica nu se misca, nu se stergea si respira cu precautie. Alex i se ghemuise la piept si adormise nepasator. Nasa, graviduta in luna a opta, tragea cu coada ochiului la primul exercitiu de tatic in devenire al partenerului ei. Intr-o prima faza, am lacrimat cu totii duios. Apoi, eu mi-am adus aminte ca trebuie sa ma stresez daca Alex are caputul sustinut (la botez avea doar doua luni), iar restul invitatilor, care sa faca poze, care sa se amuze pe seama nasului, pietrificat in picioare cu puiul in brate si scaldat de acum in toate sudorile. Ulterior, la restaurant, Alex a dormit tot timpul in carucior, intr-o zona mai ferita, iar noi am mancat si topait corespunzator, ma rog ce se face la un botez. Si am scapat cu bine!

Pe Teo, l-am botezat la Bucuresti, la 6 luni, in cadrul unei ceremonii restranse. Atat de restranse, ca Alex s-a simtit ca acasa. A alergat in altar, a cantat impreuna cu popa si a plans zdravan cand nu putea tine ritmul cu acesta. Parintele s-a intrerupt de mai multe ori, cu ingaduinta, asteptand ca bunicile sa-si faca datoria si sa sa-l scoata pe neastamparat in curtea bisericii unde putea alerga pe iarba si rupe florile. Nasa lui Teo, mamica si ea, minutioasa si atenta la toate detaliile, a avut inspiratia sa comande de pe net haine pentru botez, cam cat pentru doi copii, asa, desi stia sigur ca nu am gemeni. De data asta, am sarit peste optiunea petrecere.

Pe Robert, l-am botezat la Brasov, la 4 luni. Am chemat mai multi prieteni – cativa au venit de la Bucuresti si le multumesc inca o data (inclusiv nasii, aceeasi ca la Teo), ca sa fim siguri ca are cine sa-i stapaneasca pe Alex si Teo pe parcursul evenimentului. S-a mers pe principiul suntem multi, asa ca are cine sa aiba grija de copii, astfel ca Teo s-a jucat linistit o jumatate de ora cu marturiile de botez, oarecum reinventandu-le, in timp ce fiecare era convins ca altcineva are grija de copii. Apoi ne-am organizat concret, cu nume si prenume si intervale clar stabilite de babysitting, mai ales ca se adunasera destul de multi copii care aveau nevoie, in principiu, de un adult caruia sa-i naruie nervii in timp record. La acest botez, nasa a avut misiune mai grea (de, mai multi fini), asa ca a trebuit sa cumpere haine copii si haine bebelusi. Nu am avut curajul s-o intreb daca a facut vreun credit la banca, cand am vazut cu ce lucrusoare minunate a venit. Ulterior mi-a povestit ca nu era cazul, le comandase ea de undeva de pe net si faine si convenabile. Mi-a mai venit inima la loc, recunosc, plus ca i-am solicitat sa-mi dezvaluie si mie sursa. Evenimentul (ca la ultimul am facut unul) l-am organizat acasa, in curte. Ne-a iesit un fel de petrecere campeneasca la care am muncit de ne-au sarit ochii, ne-am si distrat pe cinste, dar pe care sigur nu o vom mai repeta curand, cel putin nu la aceleasi dimensiuni.

Si daca am omis detalii, scuze, e clar ca ma lasa memoria, spre deosebire de Alex care acum, la 7 ani, imi explica ca el tine minte mai multe pentru ca nu e asa de stresat ca mine.

Acum, recunosc ca astept cu oarecare teama urmatoarele evenimente de amploare din familie…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*