Te bucuri că ai un copil genial? Mai gândește-te!

Te bucuri că ai un copil genial? Mai gândește-te!
Te bucuri că ai un copil genial? Mai gândește-te!
User Rating: 5 (1 votes)

Copiii supradotaţi – uşor de depistat?

Astăzi, când suntem înconjuraţi de tehnlogie „inteligentă”, propria noastră inteligenţă tinde să fie lăsată în plan secund. Şi totuşi se nasc numeroşi copii supradotaţi, cu un coeficient ridicat de inteligenţă, capabili de performanţe, de gândire creativă, cu capacităţi de lider. În România, conform statisticilor Institutului Român de Studii şi Cercetări Avansate Giftel Education, unul din patru copii are coeficientul de inteligenţă de peste 130, însă viitorul nu confirmă aceste cifre din cauza lipsei de şansă la o educaţie care să şi valorifice acest potenţial. Pentru că aceşti copii sunt speciali, ei au nevoie de o atenţie diferită, au alt mod de a învăţa, de a reacţiona, au personalităţi distincte şi constituie, astfel, un grup de persoane cu nevoi speciale.

Primii responsabili cu depistarea şi îndrumarea acestor copii supradotaţi sunt părinţii, familia. Nu este uşor, mai ales dacă vârstele copiilor sunt mici, nivelul peste medie al inteligenţei acestora nefiind atât de evident. De asemenea, subiectivitatea părinţilor este un obstacol consistent, majoritatea fiind convinşi că au copii speciali nu doar la figurat. Totuşi, cu ajutorul unor teste psihologice specifice (pentru copii începând chiar cu vârsta de 2 ani) se poate determina personalitatea copilului supradotat, cât şi domeniul către care are înlclinaţii. În general, de la vârste foarte fragede, aceştia tind să doarmă mai puţin şi să pună multe întrebări pertinente, manifestând un interes mai mare în legătură cu tot ceea ce este în jurul lor.

Medicul român Valentin Boldea îi sfătuieşte pe părinţi să-şi înscrie copiii la diverse activităţi, în cluburi unde aceştia pot fi monitorizaţi cu atenţie şi unde li se poate determina valoarea IQ-ului, pentru a se stabili dacă, într-adevăr, este unul peste medie. Însă nu numai valorile coeficientului de inteligenţă sunt cele care sunt luate în considerarea în aprecierea unui copil supradotat, coeficientul emoţional având o mare pondere, întrucât această componentă asigură un grad ridicat de adaptabilitate.

Citește articolul întreg aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*