Sushi pentru copii?

Sushi pentru copii?
Sushi pentru copii?
User Rating: 4.8 (4 votes)

Nu ar trebui sa surprinda pe nimeni atunci cand copilul, intrebat ce ar vrea sa manance la o iesire in oras, in loc de „clasica” pizza – sau alte feluri de mancare, de cele mai multe ori de tip fastfood – sa prefere… sushi!

Este insa acest preparat japonez, devenit atat de popular si la noi, potrivit pentru copii? De la ce varsta pot acestia consuma sushi in siguranta?

Ei bine, pentru inceput, ca orice fel de mancare complex, alcatuit din mai multe ingrediente, acesta nu poate fi introdus foarte devreme in alimentatie. Pe de alta parte, trebuie sa avem foarte clar un lucru si anume ca sushi nu inseamna numai peste crud! Si asta pentru ca sushi-ul este o combinatie intre orez si o serie de alte ingrediente crude, gatite, marinate sau doar vegetale, tofu, branzeturi etc.

Sushi-ul este un tip de mancare usor digerabil si nutritiv, iar copiii il gasesc atractiv prin forma sa si mai ales prin diversitatea de culori. In plus, ei il pot consuma fara traditionalele acompaniamente – wasabi, ghimbir si sosul de soia – si se pot amuza incercand sa-l consume cu betisoarele. Desigur, esentiale sunt conditiile de preparare si conservare. De aceea, acest restaurant sushi in Brasov acorda o atentie maxima nu numai igienei, ci si provenientei ingredientelor de baza, multe dintre acestea fiind achizitionate direct din strainatate. Somonul este adus intreg, pe pat de gheata, direct din Norvegia, crevetii de calitate superioara sunt de tip Tiger, iar tonul rosu vine gata portionat, special pentru sushi. Orezul este de doua tipuri, in anumite cantitati exacte, pentru a da aroma si textura perfecta. Asezonarea orezului, cea mai importanta partea a sushi-ului (conteaza in proportie de 70-80%) este realizata cu cea mai mare atentie si din ingrediente partial locale si restul din Japonia, pentru a da gustul desavarsit, de care cei ce-si fac curaj sa-l incerce se indragostesc pe loc. Celelalte ingrediente, cum ar fii algele, soia, wasabi, ghimbirul murat, panko, vin de departe si sunt in majoritatea cazurilor de provenienta japoneza, iar uneori koreana.

Siguranta alimentara este extrem de importanta pentru toata lumea, cu atat mai mult atunci cand este vorba de copiii nostri. Astfel, atunci cand propriii mei copii vor sushi, mergem la Sushi YA, cel mai vechi restaurant sushi in Brasov. Aici, pe langa o atmosfera tipic nipona (peretii retaurantului sunt impodobiti cu lucrari de arta japoneze, dar si cu picturi murale semnate de Mihaela Balan), indiferent de tipul de sushi pe care il alegem din meniu, avem asigurata o masa gustoasa, sanatoasa si usoara, atat adultii, cat si cei mici!

Haideti sa va spun cum au ajuns copiii mei sa indrageasca atat de mult sushi-ul.

Initial, am inceput cu rulori vegetariene (Vegetarian Maki, Rucola Maki, Midori Maki, etc) si le-am explicat cum se pregatesc si ce contin. Li s-a parut atat de interesant, ca nu am scapat pana cand nu le-am promis ca vor putea ei insisi sa pregateasca rulouri de sushi (acasa sau in cadrul unui curs organizat pentru copii chiar la restaurant). Apoi am trecut la rulorurile de tip tempura (in care pestele este gatit). Dupa ce copiii au depasit varsta de 7-8 ani, am inceput sa experimentam, delectandu-ne cu diferite tipuri de nigiri, maki si chiar sashimi.

Asadar, dragi parinti, nu ocoliti sushi-ul atunci cand vine vorba de cei mici. Vor fi absolut fascinati sa traiasca alaturi de voi o experienta culinara atat de speciala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*