Nu traiesti doar pentru copii

Nu traiesti doar pentru copii
Nu traiesti doar pentru copii
User Rating: 4.9 (3 votes)

 

Nu numai ca niciun copil nu are nevoie ca parintii sai (si mai ales mama) sa traiasca doar pentru el. Dimpotriva, acest lucru ii poate dauna. Femeile care se priveaza de tot in viata lor doar pentru copii, cand acestia cresc si trebuie sa isi faca propria viata… lucrurile nu se intampla mereu asa cum ar fi de dorit…

Cazurile de mai jos sunt doar cateva exemple de comportamente pe care parintii ar trebui, spre binele intregii familii, sa le evite:

Mama care isi creste singura copilul: Nu se recasatoreste pentru a se sacrifica in vederea dedicarii totale acestui copil, inclusiv il tine la facultate si ii cumpara o locuinta. Acesta, odata adult, nu se casatoreste niciodata si nici nu are copii din dorinta de a fi alaturi de mama sa mereu si astfel de a o rasplati pentru sacrificul ei.

Tatal care munceste zi si noapte pentru copiii sai: Avea mari planuri, mai ales pentru fiica sa pentru care strangea bani ca sa-i plateasca facultatea de medicina. Insa aceasta a refuzat oferta tatalui sau, intrucat isi doarea sa devina artista. In incercarea de a o aduce pe „drumul ce bun”, tatal i-a facut socoteala sumelor pe care le-a cheltuit de-a lungul timpului cu ea pentru scoala, haine, mancare, alte activitati si i-a cerut banii inapoi. Prin urmare, fiica a plecat de acasa fara sa se reconcilieze vreodata cu parintele sau.

Mama care a renuntat la viata sa personala: Dupa divort, o mama nu a mai dorit sa cunoasca pe nimeni de teama de a nu-si traumatiza fiica. Fiica, odata ce a crescut, se simte datoare mamei in asa fel, incat nu poate sa-si vada de viata personala de teama de a nu-si lasa mama care atat s-a sacrificat pentru ea. Acum are 40 de ani si este singura.

Parinti cu suflet bun. Au facut tot ce au putut pentru ca fiilor lor sa le fie bine. Familia parea amabila si fericita, mergeau impreuna in vacante si petreceau toate momentele importante impreuna. Cu toate acestea, odata cu trecerea timpului, parintii au uitat ca sunt sot si sotie. Nu ii mai unea nimic. Au trait impreuna ca „mama” si „tata”, dar dupa ce copiii au crescut si au plecat de acasa, au divortat. Fiica celor doi nu intelege ce s-a intamplat, are 37 de ani, dar refuza sa se casatoreasca, ii este frica sa nu retraiasca istoria trista a parintilor sai, mai ales ca mama sa este distrusa dupa divort.

Un copil cu probleme. Toate dorintele ii erau indeplinite, toata lumea avea grija de el, poate chiar exagerata. Adevarul este ca mama sa s-a saturat sa il astepte pe „Fat Frumos”, asa ca a decis ca fiul sau va fi unul. A incercat sa-l transforme intr-un copil minune, platindu-i cursuri de limbi straine sau alte activitati, inclusiv lectii de harpa. Mama sa era mandra de el, rugandu-l sa cante la harpa ori de cate ori aveau musafiri. Acum, acest copil are mai mult de 40 de ani, este divortat si alt barbat ii creste copiii, fara ca pe el sa-l deranjeze asta. Inca nu stie ce vrea de la viata. Nu s-a transformat intr-un copil minune, nu a rezistat presiunii si a clacat. Acum este alcoolic, dar mama sa ignora aceasta realitate.

Oare sunt putine povestile de viata similare? Oare nu asa patesc multi oameni care par fericiti? Cand copilul devine singura ratiune de a fi a cuplului, acest lucru devine o povara prea mare pentru copil. E ca si cand ar fi inchis intr-o camera in care, la un moment dat, se termina aerul. Copilul este astfel sufocat de excesul de afectiune si atentie si de responsabilitatea care rezulta din acest exces. Aceasta viata sufocanta pe care o au multi copii ii impedica sa progreseze si ii apasa prin „datoria” pe care acestia simt ca o au, la randul lor, fata de parinti.  Unii copii isi platesc aceste datorii la infinit, ramand blocati langa parinti, altii, dimpotriva, rup orice legatura cu familia, devin rebeli, unii imbratisand vicii, cum ar fi alcoolul. Pentru ca aproape nimeni nu poate rezista la un astfel de tratament prelungit de-a lungul anilor din partea parintilor, fara sa se simta obligat pe viata.

De aceea este atat de important ca nimeni sa nu traiasca doar prin si pentru copiii sai. De aceea este atat de important sa gasiti si alt sens vietii pentru ca urmasii vostri sa nu creasca indatorati voua, „victime” ale caritatii voastre.

Iubeste-ti partenerul/a. Copiii cresc, dar partenerul/a iti ramane alaturi. Poti fi un exemplu bun pentru viitoarea lor viata de familie sau poti distruge viata de cuplu exagerand grja fata de copii, chiar si dupa ce acestia au crescut.

Iubeste-te. Nu uita de tine insuti/insati din cauza fericirii copiilor. Nu sacrifica nevoia sau bucuria de a-ti cumpara ceva doar pentru a-i oferi copilului inca o jucarie. Nu sacrifica nevoile personale pentru a exagera avand grija de cele ale copilului. Daca nu te iubesti si nu ai grija de tine, ce exemplu ii poti da copilului? Ce va invata el de la tine? Cat de grea i se va parea viata de familie pe care o va asocia cu un sacrificiu infinit? Si cat de mult isi va dori ca, la randul sau, sa treaca prin asta?

Cauta si alte sensuri in viata, dincolo de cele materiale. Viata ta nu este eterna, chiar daca nu ne place s-o recunoastem. Spiritualitatea, religia, rugaciunile (sau oricare ar fi modalitatea ta de a-ti exprima viata spirituala) pot fi un izvor de energie si sete de viata care te va ajuta sa nu depinzi in viitor in exclusivitate de copiii tai.

Nu trai doar pentru copiii tai! Multi dintre copiii de ieri carora parintii le-au sacrificat totul sunt azi adulti tristi, plini de frustrari, vinovatie si indoieli, sfasiati intre responsabilitatea intoarcerii sacrificiului facut de parinti si nevoia de a-si vedea de propria viata (perceputa oricum ca un lung viitor sacrificiu deloc dezirabil).

Da-le copiilor tai sansa de a trai si a respira nesufocati si neimpovarati de renuntari si griji inutile. Asa vor putea creste si isi vor putea descoperi vocatia. Rolul de parinte este acela de ocroti si educa astfel incat copiii sa poata descoperi singuri lumea si sa-si dezvolte personalitatea fara piedici sau poveri.

 

Sursa: genial.guru

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*