Influente (ne)faste asupra parintilor

Influente (ne)faste asupra parintilor
Influente (ne)faste asupra parintilor
User Rating: 5 (3 votes)

Am trei copii si nu sunt, nici pe departe, parintele perfect. Recunosc ca imi fac mustrari de constiinta destul de des ca, de fiecare data, ar trebui sa fac mai mult, sa pot mai mult, sa fiu mai mult. Pentru ei. Insa aceste mustrari se nasc din concluziile mele vizavi de mine si de copii, fara sa intervina vreo terta parte, ca etalon de comparatie sau punct de referinta. Si este firesc sa fie asa, caci fiecare are masura corecta a sineului si a ceea ce face si are capacitatea sa faca si, mai ales, a ceea ce doreste sa faca.

Dar, in practica, lucrurile nu sunt chiar asa de… simple. Parinti, viitori sau posibili parinti suntem bombardati, mai ales on-line, cu o cantitate impresionanta de sfaturi, sugestii si retete despre cum sa ne comportam cu proprii copii, in conditiile in care autorii acestora nu sunt nici medici, nici psihologi, nici profesori si unii nici macar nu au, la randul lor, copii. Pe pielea carora sa fi experimentat respectivele doctrine de parenting inainte de a le face publice.

Bineinteles ca spiritul critic si selectiv trebuie sa intervina indiferent de ce citim sau de ce informatie procesam, insa ma gandesc la mamicile aflate la inceput de drum, bulversate de emotiile, tensiunea si presiunea noii lor vieti si care sunt gata sa urmeze si caii verzi de pe pereti daca acestia i-ar spune ca doar asa nu mai plange cel mic, de exemplu. Pentru aceste cazuri, prezenta amalgamului de sfaturi, adesea contradictorii, reprezinta o adevarata capcana, mai ales ca acestea sunt dublate, oarecum firesc, de indemnurile intelepte ale rudelor apropiate de sex feminin care candva, in secolul trecut, si in cu totul alte conditii, parca au fost si ele mame. E la mintea cocosului, cand judeci la rece, ca specialistii iti stau la dispozitie, insa nu sunt chiar la un click distanta, asa cum se gasesc milioanele de judecati de valoare, de experiente fantastice si de participante binevoitoare din virtual, gata sa te scoata din orice rahat, fie el si de bebelus.

Cat de periculoase sunt aceste informatii? Unele pot fi extrem de periculoase, cum sunt cele referitoare la automedicatie sau la inutilitatea vaccinarii copiilor. Cand acestea devin trenduri si creeaza adepti, pericolul nu mai este unul la nivel individual, ci la nivel social. Oricat de avangardiste, tentante si aparent documentate sunt opiniile citite pe internet, dragi parinti, luati aminte si nu le urmati orbeste. Chiar daca nu sunt scrise cu intentii rele, de multe ori, rezultatele sunt dezastruoase, iar cei care suporta consecintele nu sunteti voi, ci copiii vostri.

5 Comments

  1. Eu, in calitate de „mamica incepatoare” ma panicam fara rost inainte sa vina baietelul meu pe lume, apoi dupa. Imi puneam mereu intrebarea „oare gresesc”. E adevarat ca sfaturile specialistilor si a persoanelor cu experienta sunt foarte bine venite, dar aici intervine si instinctul matern. Toate mamele vor ce e mai bine pentru puii lor si cu siguranta vor sti ce trebuie sa faca la momentul potrivit.

    • Exact, sfaturile specialistilor, nu ale celor care si-au facuut o meserie din a-si da cu parerea 🙂 Sa-ti traiasca puiul!

  2. Eu in cei 4 ani de practica cu Dragos, am invatat sa-mi urmez instinctul indiferent de ce aud sau vad in jur. Stiu ca sunt departe de a fi mama model dar imi iubesc copilul si stiu ca el simte asta.

  3. Cel mare are sapte ani. M-am trezit mama tanara si fara sa fi tinut alt copil in brate pana atunci. Desi informatia era la un click distanta de mine eram prea ,, proasta” ca sa stiu sa o caut.
    Norocul meu ca nu am avut nici o mama pe langa mine ( gen bunica, matusa) si ca mi-am crescut copilul doar dupa instinct. Tot noroc se numeste si faptul ca nu am inceput diversificarea prea devreme, aveam toate sansele din nestiinta. Greseli am facut. Greseli fac si acum, om sunt.
    La cea mica lucrurile stau diferit pentru ca am invatat sa profit de informatie si pot sa aleg din experienta ce este si ce nu bine ptr ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*