Greseli pe care nu trebuie sa le faci niciodata ca parinte

Greseli pe care nu trebuie sa le faci niciodata ca parinte
Greseli pe care nu trebuie sa le faci niciodata ca parinte
User Rating: 5 (2 votes)

Suntem oameni si gresim. Daca nu ne asumam asta, nu putem evolua. Desigur, cu conditia de a ne propune sa nu mai repetam aceleasi greseli si, daca se poate, sa si invatam ceva din ele. Cand insa vedem acest aspect din perspectiva de parinte, situatia se schimba radical. Si asta pentru ca, in calitate de parinti, nu ne putem permite anumite greseli fata de copiii nostri.

Iata opt astfel de greseli pe care orice parinte ar trebuie sa le evite cu orice pret:

1. Serviciul inainte de toate. Desigur, serviciul este foarte important – acesta asigura sursa de venit a familiei (mai ales in cazul in care doar unul dintre parinti lucreaza), insa asta nu inseamna ca este mai presus de copii. De aceea, echlibrul dintre timpul dedicat muncii si cel dedicat copiilor este important, si nu doar un cliseu suprauzitat.

2. Nu te joci cu copiii tai. Indiferent de greutatile pe care viata ti le pune in cale, copiii tai au nevoie sa te simta vesel, bucuros, partener egal de… joaca. Prezenta ta in joaca lor ii onoreaza si ii incurajeaza, le stimuleaza increderea in fortele proprii, ii face sa se simta importanti pentru tine. Nu trebuie sa petreci toata ziua jucandu-te cu ei, 10-15 minute sunt de cele mai multe ori suficiente. Daca aveti mai multi copii, fiecare dintre parinti ar trebui sa petreaca timp cu fiecare dintre ei in parte (asta ajuta si la reducerea competitiei naturale dintre frati).

3. Ca tata, nu iei parte la treburile casnice. Este responsabilitatea ta sa le demonstrezi prin propriile fapte copiilor tai ca treburile casei nu apartin in exclusivitate mamei. Toti membrii familiei au aceleasi drepturi si obligatii, cu totii trebuie sa participe la bunul mers al gospodariei. Asa vor invata de timpuriu sa respecte munca depusa in casa.

4. Va criticati reciproc, in fata copiilor. Nici macar atunci cand sunteti divortati, copiii nu trebuie sa auda cuvinte dure de la unul dintre parinti despre celalat. Pe langa faptul ca este o crasa lipsa de respect, copiii vor suferi, ei iubindu-si in egala masura parintii. In plus, vor avea tendinta ca mai tarziu, la maturitate, sa se comporte si ei la fel (in special baietii care-si imita tatal in comportamentul acestuia fata de femei).

5. Nu va puneti de acord in ceea ce priveste maniera de disciplinare a copiilor. Daca aveti pareri diferite asupra modului de a va educa copiii, ajungeti la un consens departe de ochii lor. Acestia nu trebuie niciodata sa vada ca tatal isi contrazice mama sau invers. Ambii reprezinta pentru ei autoritatea si, de aceea, trebuie sa se comporte ca o echipa. Orice fisuri in aceasta echipa vor anula tot efortul depus.

6. Aveti pretentii mari de la copii. Nu le cereti copiilor mai mult decat pot, nu-i presati in niciun fel, nu-i stresati. Chiar daca va doriti ca ei sa fie cei mai buni din toate punctele de vedere, incercati sa va echilibrati asteptarile fata de ei.

7. Vreti sa invete din ce le spui si nu din ce faci. Altfel spus, exemplul tau personal nu este coerent cu principiile pe care le emiti. Copiii vor imita in ceea ce faci, ignorand vorbele. Degeaba le spui tu ca este important sa aiba grija de ei si de propria fericire, daca tu esti in permanenta nefericit(a).

8. Le ceri in mod expres sa te respecte. In special tatii au un comportament mai dur, cerandu-le copiilor sa il respecte. Adevaratul respect se castiga prin atitudinea si comportament, nu se cere. Ceea ce se obtine asa este doar frica.

Cum spuneam si cu alte ocazii, invatam sa fim parinti alaturi de copiii nostri. Este uman sa gresim, insa, in cazul anumitor erori, conteaza enorm sa le putem evita, sa invatam din experienta altora si nu neaparat doar din cea personala. Nu uitati ca voi, parintii, sunt modelele lor de viata si ca de voi si de comportamentul vostru depinde in mare parte fericirea lor ca adulti.

sursa aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*