Desenele animate la disecat…

Desenele animate la disecat…
Desenele animate la disecat…
User Rating: 5 (1 votes)

Nu mai este un secret ca mamele devin prin obligatie profesionala pasionate de desene animate. Iar cum

– o pasiune trebuie hranita in mod constant si
– repetitia e mama invataturii,
am ajuns sa invat pe dinafara, cot la cot cu copiii, fragmente intregi din diferite episoade ale unora dintre serialele noastre favorite. Ca sa nu credeti ca lumea se invarte in loc si ca timpul aluneca in bucle, senzatia de „deja vu” fiind de baza, va recomand atunci cand savurati un desen animat:

– uitati-va in planul doi – mereu se intampla lucruri destinate mai mult parintilor (multumim!), decat copiilor
– identificati frustrarile/viciile scenaristilor/regizorilor de desene animate
– care sunt concluziile ascunse ale filmuletului respectiv?
Vin cu cateva exemple, culese la intamplare:
– In marea majoritate a desenelor animate (mai ales cele sub forma de serial), personajele sunt vesnic imbracate cu aceleasi haine, desi uneori ni se arata dulapurile pline (inteleg ca un personaj desenat „nu se murdareste”, dar copiii inteleg ca pot sta cu acelasi tricou cu „Bucsa” la nesfarsit).
– In Cars 1 (am baieti!), sunt replici cat se poate de „majore” (e drept ca si traducerea joaca un rol important): „e concubina mea”, „ai tras ceva pe nas” etc.
– In desenele cu zebra Zou, detaliilor li se da o atentie bolnavicioasa. Familia e mare, fiind compusa din parinti, bunici paterni si mama bunicului patern, si stau cu totii intr-o casa si mai mare, decorata la milimetru, complet aiuristic (in sufragerie, scaunele sunt fiecare alt model, la fel si fotoliile si canapeaua din alte camere, tapetul si lambriurile de pe pereti si tot asa). Majoritatea intamplarilor sunt anoste, dar intr-un episod, personajul principal (zebra Zou – copil), vrea sa plece de acasa si este incurajat de intreaga familie (noroc ca se intalneste cu o prietena si se razgandeste).
– In „Micile genii” situatia e si mai complicata, dar va acolo va las pe voi sa o „cititi”! Nu va spun decat atat: copii „geniali”, de diferite rase, trec prin diverse aventuri. E interesat de vazut carei rase ii apartin cei care au mereu „initiativele” si cei care se conformeaza mereu s.a.m.d.
…si exemplele pot continua mult si bine!!! Nu vreau sa intru in polemica referitoare la violenta din desene animate, ea este prezenta in permanenta, chiar daca in unele cazui voalata sau, mai grav!, prezentata ca ceva minor, fara importanta, de pe urma careia nimeni nu are niciodata de suferit (avand un puternic rol de distorsionare a realitatii). Nu vreau sa par exagerata, vreau doar sa va spun ca dincolo de primele mesaje, desenele animate ascund mult mai multe sensuri (cu sau fara intentie) si ele nu sunt deloc educative.

PS: in conditiile in care am analizat cateva dintre filmuletele celui mai inofensiv canal de desene animate!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*