De ce copiii nostri ne sunt, totusi, superiori

De ce copiii nostri ne sunt, totusi, superiori
De ce copiii nostri ne sunt, totusi, superiori
User Rating: 5 (2 votes)

Uneori mi-e frica de generatia copiilor nostri. Copii nascuti cu dispozitivele inteligente in mana. Ai mei, cel putin, stateau pe olita cu tableta in brate. Sunt copii care au invatat singuri cum sa navigheze printre aplicatii, cum sa-si incarce jocuri sau cum sa vizioneze desene animate online. Mi-e frica, in primul rand, de problemele care pot decurge de aici: dependenta, accesul la informatii/programe/clipuri cu mesaje negative, violente, discriminatorii sau de natura sexuala. Exista, bineinteles, posibilitatea de a limita si controla accesului copilului la toate acestea de pe dispozitivele pe care parintii le gestioneaza (ale copilului – atunci cand are si cele din casa), insa nu si cele ale altor copii/persoane la care copiii nostri pot avea acces. Desigur ca nici sa-i tinem departe de toate acestea nu este solutia pentru ca le cream un oarece handicap in comparatie cu restul colegilor de generatie. In fond, probabil ca si noi, daca s-ar fi inventat la vremea noastra astfel de dispozitive, le-am fi folosit. Iar ca sa zic acum… „he, he, he… pe vremea mea” era asa si pe dincolo nu are valoare, pentru ca, oricand, m-ar putea conrazice mama sau bunica cu propriile lor variante de „pe vremea mea”, cu totul diferite, pentru ca vorbim de perioade de timp diferite. Si e normal sa ne adaptam, de mici, evolutiei.

Poate ce ar fi indicat, pe langa acel control – atat cat putem in realitate controla – sa le explicam copiilor ce fel de lucruri gasesc online si masura in care acestea sunt benefice sau danine pentru educatia, dar si pentru sufletul lor. Pentru ca, in general, copiii folosesc tabletele sau telefoanele inteligente pentru a se juca. Partea buna este ca multe jocuri contin elemente de logica si de gandire (pe siteul AniDeScoala.ro gasiti cateva in acest sens), iar daca ne referim la aplicatiile special create pentru a-i ajuta pe copii sa invete sa calculeze, sa citeasca, sa-si insuseasca primele notiuni din diferite domenii (inclusiv o limba straina), atunci acestea sunt chiar necesare, venind in completarea sistemului clasic de invatare (din scoli).

poveste3

De asemenea, ce ma bucura este ca, pe langa toate acestea, ca o modalitatea de a-i mai tine inca aproape de copilarie (caci prea repede trece si prea repede tind sa uite de ea, nu neaparat maturizandu-se mai devreme, ci trecand prematur la o noua etapa – adolescenta), dar prin intermediul tehnologiei este lumea plina de povesti care li se ofera online. Cu alte cuvinte, daca inca nu au o relatie buna cu cartea clasica, tiparita pe hartie, povestile le sunt accesibile acum prin intermediul tehnologiei pe care o stapanesc atat de bine: pot citi povesti online, accesand situri dedicate lor. Astfel, atunci cand voi mai spune data viitoare ca în copilaria mea eu traiam cu sufletul la gura aventurile povestilor scrise de Fratii Grimm sau ma bucuram de duiosia versurilor Elenei Farago si ale Otiliei Cazimir sau sufeream impreuna cu Nica la scaldat si la cirese, si copilul meu imi va putea raspunde ca si in copilaria lui lui situatia este aceeasi, s-a schimbat doar suportul de pe care citeste povestile si, mai important, economiseste timp, nemaifiind nevoit sa caute fiecare carte in biblioteca. Pentru ca acum are toata biblioteca de povesti la indemana pe „Ani de scoala”. Orice doreste sa citeasca si sa reciteasca. Iar daca este prea mic sa citeasca singur (pentru ca acum copiii descifreaza tainele aparaturii „inteligente” inainte de tainele alfabetului) parintii le pot citi povesti utilizand aceeasi sursa online. Ca parinte, pe langa povesti, gasesc aici si informatii legate de scoala, dictionare, sfaturi de parenting, elemente de sanatatea si psihologia copilului si nu numai.

Pana la urma, trebuie sa recunoastem, ca, desi il privim suspiciosi, progresul tehnologic ii obliga pe copii sa fie mult mai rapizi la minte, proactivi si sa-si dezvolte inteligenta si functiile cognitive mai repede decat au facut-o generatiile dinaintea lor. Tehnologia este utila chiar de la varste fragede (si nu doar distractiva), insa cu amendamentul ca, precum in toate, este nevoie de control si echilibru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*