Cum ne pregatim sa-l intampinam pe cel mai nou membru al familiei?

Cum ne pregatim sa-l intampinam pe cel mai nou membru al familiei?
Cum ne pregatim sa-l intampinam pe cel mai nou membru al familiei?
User Rating: 5 (1 votes)

Inainte sa nasc prima data eram preocupata mai ales de … camera copilului. Am zugravit-o in culori vii, am cumparat mobilierul necesar. Fiecare piesa aleasa cu grija, atentie si din perspectiva utilitatii ei viitoare. Mi-a fost greu sa ma decid care patut bebe este cel mai bun. Am zabovit indelung intr-unul din Magazinele Noriel, pana cand am ales un model care sa inglobeze, din punctul meu de vedere, cat mai multe avantaje – si leagan, si dulap si patut. Pana sa se nasca bebe, totul era pregatit, inclusiv hainutele, frumos calcate si aliniate. Masuta de schimbat scutece, baita, umidificatorul (aveam nevoie), sterilizatorul, caruciorul si chiar si premergatorul, desi stiam ca inainte de 11 luni nu aveam sa-l folosesc. Mama prevazatoare.

patut copil noriel

Dupa ce am nascut si am venit acasa, am verificat pe propria piele proverbul cu socoteala. De acasa si din targ. Caci nicicum lucrurile nu au decurs cum imi imaginasem eu.

A fost imposibil ca bebe sa doarma singur, in camera lui. Dupa cateva nopti pe care le-am petrecut patruland intre dormitorul nostru si splendida camera a bebelusului, mi-am dat seama ca nimic nu este „functional” asa. Si ca se impun schimbari. Citisem pana atunci carti in legatura cu „ce este mai bine” pentru mama si copil. Atat de multe, incat informatiile ajunsesera sa se bata cap in cap. Asa ca am preferat „sa uit” totul si sa fac ceea ce simteam ca aveam nevoie noi atunci. Asa ca, e adevarat, cu parere de rau, am „descompus” camera copilului si am mutat patutul in dormitorul nostru. Langa patul nostru. Brusc, calitatea somnului meu (dar si a celui mic) a fost alta. In loc sa fac curse prin casa, doar ridicam bebelusul din patutul lui pentru a-l alapta sau, daca era nevoie, pentru a-l schimba. Sau doar pentru al linisti, pur si simplu.

Ulterior, au mai fost schimbari pe care le-am facut din nevoie, incalcand flagrant cele scrise in carti. Caci modul in care copilul crestea imi dicta, practic, ceea ce era cel mai bine pentru el si pentru mine. De aceea, la fiecare dintre cei trei copii, situatia a fost diferita, asa cum si bebelusii s-au comportat diferit. Desigur ca informatia este utila si mamele care citesc se simt mai „pregatite”, insa – si aici e un mare „insa” – aceasta trebuie neaparat filtrata si adaptata nevoilor si situatiilor particulare ale fiecaruia in parte. Si ca tot a venit vorba de citit si informatie, o greseala pe care o fac multe mamici in devenire este aceea ca citesc pe internet, din surse neavizate sau de la alte mamici, despre tot felul de experente – unele traumatice. Acest tip de „informare”- impropiu spus informare – nu face nimic altceva decat sa panicheze si sa furnizeze date false in procent ridicat. In masura posibilitatilor, trebuie evitata.

Se spune ca bebelusii nu se nasc cu manual de instructiuni si este perfect adevarat. Dar, daca „uiti” de tot bombardamentul din carti, internet si de la „binevoitori”, atunci instinctul de mama va incepe sa lucreze in favoarea voastra. Cel putin, asa a fost la mine. De trei ori!

2 Comments

  1. Dam…instinctul si mai ales cel matern e de bază când vine vorba de un bebeluș. Și, așa cum se spune…dacă ție ca mamă ți-e cald/frig, și lui îi e. Chestie de bun simt. Acum, gândind la rece, dacă bebe mic a stat în burtica mamei timp de 9 luni – NOUĂ LUNI – lipit acolo de ea, simțindu-i bătăile inimii, respirația, racordându-se la ea, la ritmul ei, cum poate ghemotocului aceluia, imediat după ce se naște, să îi fie bine singur, departe, într-o altă cameră, la distanță de metrii întregi de mamica lui, cu care până mai ieri era conectat printr-un cordon?! Sincer acu…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*