Ce asteapta copiii de la mamele lor?

Ce asteapta copiii de la mamele lor?
Ce asteapta copiii de la mamele lor?
User Rating: 5 (3 votes)

Pentru orice copil, mama reprezinta cea mai importanta fiinta din viata sa, rolul ei fiind unul esential. Astfel, copilul isi proiecteaza lumea in functie de relatia pe care o are cu mama. Prin natura lor, copiii sunt mereu tandri si iubitori, vor sa stea cat mai mult in preajma mamei. Pentru ei, mama este cea mai frumoasa fiinta, cea care are intotdeauna dreptate, cea care le stie pe toate, cea care face „legea” pentru ei. Mama este, astfel, perfecta. Blanda, ofera siguranta si protectie. Cu alte cuvinte, mama este imaginea divinitatii in forma accesibila unui copil (Henry Fredéric Amiel). In schimb, prin contrast, tatal reprezinta partea aventuroasa, jucausa, virila, cu actiuni cu un grad mai ridicat de risc si de impact fizic. Figura paterna aduce astfel echilibru in viata copilului.

O relatie buna intre mama si copil este esentiala pentru dezvoltarea normala a personalitatii acestuia. Copil trebuie sa se simta iubit si acceptat neconditionat, sa simta ca mama este acolo pentru el in orice moment, gata sa-l ajute si sa-l protejeze, sa-i vindece durerile si sa-l fereasca de orice fel de neplacere. Lipsa acestei relatii provoaca traume care-si pun amprenta asupra adultului de mai tarziu. De aceea, abuzul fizic sau psihic venit din partea persoanei pe care el o iubeste cel mai mult si in care are cea mai mare incredere il raneste si il frustreaza. Psihologic vorbind, il castreaza, dandu-i de inteles ca lumea este un loc ostil si ca, pentru a supravietui, trebuie sa reactioneze la fel: cu violenta si autoaparare, mereu in pozitie de lupta.

Ce asteapta copiii de la mamele lor?

1. Iubire

Spune-i copilului tau cat de mult il iubesti. Fa-l sa fie sigur de aceasta iubire, demonstrandu-i-o prin gesturi si atitudine.

2. Educatie

Copil are nevoie sa invete. Arata-i diferenta dintre bine si rau, invata-l sa faca binele, sa-l respecte si sa-l iubeasca. Invata-l sa fie independent, respectandu-i pe cei din jur.

3. Respectarea vointei

Parintele nu trebuie sa decida in numele copilului sau. Poti sa-i oferi mai multe optiuni, sa-i explici implicatiile fiecareia, sa-i dai exemple, insa lasa-l sa-si faca singur alegerile pentru a putea sa invete.

4. Corectarea greselilor cu intelegere

Permite-i sa greseasca apoi corecteaza-l cu intelegere pentru a-i da ocazia sa invete din greselile sale. Tine cont ca daca il corectezi intr-un mod umilitor, totul este in zadar.

5. Limite

Daca un copil nu are limite, va fi imposibil de disciplinat. Nu se va simti niciodata sigur pe sine si va putea avea probleme inclusiv in a-si pastra viitoarele locuri de munca. Pe de alta parte, daca el simte ca nu poate fi controlat de catre parintele sau, va intelege ca este mai puternic decat acesta si va inceta sa-i mai dea ascultare, ceea ce ii va permite sa gaseasca mereu noi forme de manipulare.

6. Contact cu realitatea

Fii directa si realista cu copilul tau. Nu ii crea iluzii desarte. Fii sincera. Nu ii oferi totul pe tava, nu ii da tot ce-ti cere. De asemenea, nu-i „acoperi” greselile. Trebuie sa invete ca actiunile sale au consecinte.

7. Contact fizic

Imbratiseaza-ti si saruta-ti copilul. Priveste-l in ochi, zambeste-i si joca-te cu el. Tine-l de mana cand are nevoie de ajutor, incurajeaza-l din priviri cand se simte nesigur. Primeste-l mereu in bratele tale cand este fericit sau, dimpotriva, cand simte nevoia sa planga. Este dependent de dragostea mamei si siguranta pe care aceasta i-o ofera este cel mai frumos dar pe care l-a primit de la Dumnezeu.

sursa aici

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*