7 lucruri importante pe care trebuie sa le spui copiilor tai

7 lucruri importante pe care trebuie sa le spui copiilor tai
7 lucruri importante pe care trebuie sa le spui copiilor tai
User Rating: 4.9 (3 votes)

Copiii absorb informatiile din jurul lor cu un grad ridicat de fidelitate. Cu atat mai mult cand acestea vin de la parintii lor. De aceea, este bine sa fim foarte atenti la mesajele pe care le transmitem atat prin cuvinte, cat si prin exemplul personal. Atitudinea noastra fata de ei defineste viitoarea lor atitudine fata de ei insisi si fata de lume. Dintre toate lucrurile pe care este bine sa le spunem copiilor, va prezint astazi 7. Acestea nu trebuie repetate mecanic, ci adaptate situatiilor cu care va confruntati in fiecare zi. Si nu numai spuse, ci si demonstrate in practica.

1. Cred in tine
Increderea pe care parintele o are in copilul sau se va transmite si acestuia in propriile forte, dar si in cei din jur.

2. Niciodata nu te da batut
Spune-i asta copilului tau cu un ton optimist. Trebuie sa se simta motivat sa nu renunte din cauza primului obstacol sau a primei probleme dificile intalnite in calea obiectivelor sale. De asemenea, este important sa-si evalueze actiunile, deoarece este posibil ca abordarea sa sa fie gresita. Conteaza la fel de mult sa fie deschis spre cautarea si acceptarea de solutii noi, precum sa nu renunte la ceea ce si-a propus.

3. Din greseli inveti
Explica-i celui mic ca este normal sa greseasca. Si ca rolul acestora greseli este acela de a invata cate ceva. Fiecare experienta conteaza, chiar daca nu are finalitatea scontata, atata timp cat se transforma intr-o lectie invatata.

4. Toti specialistii si profesionistii au fost, candva, elevi/invatacei
Toti cei pe care ii admiram, care au reusit sa fe recunoscuti pentru meritele lor profesionale, au fost si ei, candva, elevi. Nu s-au nascut invatati, au luat-o de la zero, au muncit, au gresit si nu au renuntat… Indoielile sunt si ele normale si nu dureaza o vesnicie. De fapt, toate acestea sunt etape firesti in realizarea a ceea ce si-a propus. Astfel, rabdarea, perseverenta si efortul sustinut conteaza mai mult decat atingerea perfectiunii.

5. Infrangerea nu este o alegere valida
Fiecare experienta din viata sa este o lectie pe care, daca nu o invata, o va repeta, dar la un nivel mai complicat. Infrangerile sunt doar o modalitate de a gasi noi solutii, noi strategii. Practic, sunt un instrument de lucru in plus, nu o alegere. Insa, este o alegere sa inveti sa cresti, sa depasesti momentele neplacute, sa fii perseverent si sa crezi in tine insuti.

6. Invata din orice greseala sau cadere
Ca o concluzie a celor enuntate mai sus, copilul trebuie sa vada in fiecare greseala o modalitate de crestere si invatare. Insa el trebuie ajutat sa perceapa asa situatiile care, in sine, sunt destul de neplacute. Explica-i ca toata lumea invatat din erori, lovituri si rusine, la orice varsta si ca, orice experienta, trebuie sa se incheie cu o concluzie pozitiva.

7. Esti in siguranta, inconjurat de atentie si iubire
Asa cum noi, adultii, ne aducem aminte cu bucurie de momentele in care ne-am simtit mai siguri si mai iubiti ca oricand, tot asa si copilul nostru trebuie sa experimenteze mereu aceste sentimente. Sa stie ca, orice s-ar intampla, este iubit. Sa simta acest lucru. Asatfel, va creste cu incredere in propriile forte, devenind curajos si puternic. Poti sa-i spui copilului tau, eventual seara, la culcare, ca este in siguranta si ca este iubit. Spune-i asta cu un ton cald si apropiat pentru a putea rememora ori de cate ori are nevoie acest lucru, mai ales cand se afla in situatii stresante si dificile.

Ce alte lucruri le mai spuneti copiilor vostri pentru a-i ajuta sa creasca sanatosi si fericiti?

(sursa: genial.guru)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*